Månedlige arkiver: oktober 2014

Stålull og stjernehimmel

Igår kveld reiste jeg sammen med en kamerat opp til de gamle tunnelene i Giljajuvet for å ta en ny runde med stålullet. Er en stund siden sist jeg holdt på med dette så siden sist har jeg fått tak i en bedre type stålull. Var innom en lokal farvehandel og kjøpte Liberon stålull – type 0000 og 0. Forrige gang jeg prøvde var med stålull kjøpt på Clas Olhson og den var ikke spesiellt god. Den funket men heller ikke mere. Det skal nevnes at den hadde såpe i seg og det er ikke bra når en skal tenne på stålullet. Denne gangen prøvde jeg begge de to nye og jeg likte best den med grad 0. Grad 0000 brant for fort opp mens grad 0 gnistra lengre. Vi bytta på å stå foran kameraet så begge var med på forskjellige bilder.

Det skal nevnes for de som måtte være interesserte i å ta turen opp dit i mørket at veien inn til tunnelene er fulle av nedraste steiner fra fjellet ovenfor. En bør ha med seg lommelykt når en går innover for det kan være litt vanskelig å se veien i mørket. En bør også ha et lite øye opp i fjellsiden slik at en «kanskje» ser eventuelle steiner som kan rase ned. Litt dumt å få de i hodet! Noen av steinene som ligger i veien der er ganske store. Når det er sagt så har aldri jeg sett noe som har rast ned mens jeg har vært der.

Et av de første bildene jeg tok var bare for å stille inn fokus men jeg synes det ble ganske så bra så det kommer nedenfor her.

Etter dette var gjort begynte vi med det vi egentlig var der for nemlig å knipse bilder av gnistene fra stålullet. Forrige gang slet jeg med å få fyr på stålullet så denne gang hadde jeg med en ny lighter samt et 9 Volts – batteri. Det holdt med lighteren. Kanskje på grunn av at det var en annen type stålull…

Etter dette tok vi en kjapp tur opp til Giljastølen for å se den flotte stjernehimmelen som var igår. Det var også et snev av nordlys ute men vi så ikke mye da vi var der. Bare en svak grønn oval mot nord. Det vises best på bilde som kommer under.

Ut ifra det jeg så på nettet idag så hadde det vært et kraftig nordlys i går men det gikk vi altså glipp av siden vi var inne i en mørk tunnel på det tidspunktet. Jeg skal ut igjen i kveld en tur for det blir en klar himmel så hvem vet – kanskje det kommer noe nordlys i kveld også…

Ut på tur igjen

Idag var planen å reise opp til Knaben å fotografere litt der. Hadde ikke vært der før så det var jammen på tide å ta turen. Været var som det pleier å være nå på høsten – vekslende mellom sol og regn. Jeg fulgte Fv460 opp fra Vigeland siden jeg har vært på hyttetur i helga i Mandal. Første stopp jeg hadde var ved Gislefoss. Der fikk jeg et nytt bevis på at det er for mange strømlinjer og master som ødelegger et godt motiv. Se bilde nedenfor!

Etter denne stoppen bar det videre oppover helt til jeg så jeg godt motiv ved Ytre Øydnavatnet. Måtte jo stoppe igjen å ta noen nye bilder. Jeg ble bare fornøyd med det ene bildet og det kommer under her.

Knaben var neste stopp og der tok jeg en del bilder men var ikke helt fornøyd. Været var en smule vanskelig og etter å ha venta i bilen på ei lang regnbyge skulle gå over ble det noen bilder men det var bare to jeg likte og de kommer under her.

På vei ned igjen stoppa jeg ved Knabeåni å knipsa noen bilder. Ett av de kommer under her.

Så mange flere gode motiv på veien men sola var på vei ned og jeg var sulten så jeg får heller ta turen igjen en gang været er med meg!

Dråper og sånt

Etter å ha drevet på med å ta nesten bare røykbilder de siste ukene kom rastløsheten tilbake og det var på tide å lære noe nytt. Denne gang ble det å lære å ta bilder av dråper som faller i vann. De siste ukene har jeg også lært meg mer om bruken av Adobe Photoshop. Har stort sett holdt meg til Adobe Lightroom siden det har gjort jobben for meg men etter å ha brukt PS de siste ukene kommer jeg nok ikke til å slutte å bruke det. Har funnet flyten min nå med å gå først via LR og så eksportere bildene jeg vil jobbe videre med over til PS. Når det er sagt så blir ikke alle bildene mine med over dit. Naturbilder klarer jeg å gjøre ferdig i LR. Er mest når jeg skal være kreativ jeg ser behovet med PS.

Men altså – dråper. Det ble et lite prosjekt siden jeg måtte få tak i litt utstyr først. Så – etter en kjapp tur på Clas Ohlson kom jeg hjem med noen billige skåler som jeg mente kunne brukes. I etterkant så ser jeg at det stemte ikke helt for navnet på produsenten av skålen sto under og viste på mange av bildene og det gjorde at de bare kunne slettes med en gang. Det var først da jeg begynte med farger jeg klarte å skjule navnet men jeg må nok ut å handle litt igjen for å være helt sikker på å slippe unna. Jeg vil også ha en farget skål eller noe lignende. Oppsettet fant jeg ut av etter noe prøving og feiling. Jeg hadde lest på nettet om noen som brukte pipette for dråpene men det syntes jeg funket dårlig så jeg gikk for den andre løsningen jeg fant på nettet – en pose med vann som jeg deretter stakk et lite hull på. Da kom dråpene av seg selv og viktigst – på samme punkt. Da var fokus av bildet ivaretatt. Under her kommer et bildet av oppsettet mitt og jeg skal «forske» mer på dråpebilder i løpet av høsten og vinteren. Må bare vente på det dårlige været skal begynne for godt…

Oppsett_Dråper
Linsen jeg brukte var ei Sigma 105mm Macro, en Canon Speedlite 580EX II (blits) og kameraet var Canon EOS 5D Mark III. Alle bildene tok jeg med fjernkontroll så jeg skulle slippe rystelser i kameraet.

Her under kommer et par av bildene fra dråpeprosjektet mitt.